ARTIKEL .03

Lisa, 22, blev
IS-jihadist

Av Kristina Edblom, Magnus Sandelin och Erik Wiman

Ljusblå ärmlös klänning, det blonda håret uppsatt, strålande glad med klasskompisarna.
Bilden från studentbalen i maj 2012 är en av de sista vi hittar på Lisa, 22.
Två år senare flyttade hon till Syrien tillsammans med sin man för att leva i IS terrorvälde.
Vad hände?

”THE KHILAFA HAS BEEN ESTABLISHED!! ALLAHU AKBAAAAR”
Facebookprofilen Lisa Umm Uthman uttrycker sin glädje över att IS utropat sitt kalifat i juni 2014 i Facebookgruppen Ummah Nyheter där stödet för terrorgruppen är uttalat.
”De e obeskrivligt” skriver hon senare.
Lisa Umm Uthman, en då 21-årig tjej från Göteborg, hade på bara några år förvandlats från en glad och sprallig gymnasietjej som lade upp bilder från festerna med tjejgänget till en övertygad anhängare av IS.

Någon gång i trean på gymnasiet träffade hon en kille som var muslim. Betyget i religionskunskap sticker ut: MVG. En klasskompis minns att hon fascinerades av islam under kursen.
Hon konverterade, fick kompisarna veta, men det var inget mer med det. I övrigt var hon samma gamla Lisa och ingen brydde sig särskilt. Klasskompisarna stod varandra nära men hade inte så mycket kontakt utanför skolan. De kände inte hennes pojkvän.
Efter studenten från ett mediegymnasium i centrala Göteborg bröt Lisa kontakten med sina gamla tjejkompisar.

Senare bad hon dem ta bort alla bilder av henne på Facebook, de glada bilderna från studentflak och gymnasiefester, flamsande tonårstjejer tillhörde det förflutna. Många raderades från vänlistan.
– Helt plötsligt hade hon bara ändrat allting, vi blev chockade. Det var verkligen inte den Lisa vi kände, säger en gymnasievän.
Vid ungefär samma tid började Lisa lägga upp muslimska klipp med radikala budskap på Youtube, hon gick på temadagar om islam tillsammans med andra personer vi känner igen från vår granskning av svenskarna som rest till Syrien.
Vi vet inte vad som fick Lisa att ta steget att täcka sig allt mer och så småningom lämna Sverige – starkt driven av en önskan att leva i ett muslimskt land. Varken hennes familj eller vänner har velat ställa upp på någon intervju.
Vi vet att hon under åren 2012–2014 rörde sig i kretsar från Göteborg där det skedde en stor rekrytering av unga till IS. Sannolikt har kompiskontakter varit mest avgörande.
En källa minns Lisas förvandling som mycket snabb.
– Det är ganska många som träffar muslimska killar och konverterar, men för henne gick själva processen fortare, säger källan som själv har stor inblick i den miljö där våldsbejakande islamism tillhör vardagen.
– Hon var en av de som inte gillade att leva i Sverige eftersom hon kände sig utstirrad i sin slöja.

Någon gång träffade hon den några år äldre killen Ahmad Yama Shahab från Biskopsgården. I likhet med många vi får kännedom om hade Ahmad inte varit särskilt religiös tidigare, han ville utbilda sig till psykolog och hade gjort ett utbytesår i Holland men haft svårt för undervisningen på engelska. Han funderade i stället på att läsa till mäklare men kom inte in på utbildningen och började jobba på posten och som lagerarbetare.

Någon gång under dessa år började han gå allt mer till moskén. Men frågan är hur god inblick den närmaste familjen egentligen hade. Gemensamt för många av de unga svenskar som rest till Syrien är att de hållit radikaliseringen hemlig för sina föräldrar.
En källa berättar: Ahmad hade gått i moskén ungefär ett år men var inte särskilt religiös. Imamen vid moskén vid Friskväderstorget i Biskopsgården frågade om han vill gifta sig med en bra kvinna som var kompis till imamens fru.
Det var Lisa och de gifte sig vid en enkel ceremoni hösten 2013.
Lisa var, enligt källan, strikt troende och bar niqab, alltså heltäckande slöja. Hon ville leva i ett muslimskt land. Våren 2014 flyttade Ahmad och Lisa plötsligt till Turkiet. Senare åkte de till Syrien och där ska de ha jobbat i ett flyktingläger.
I november 2014 dödades Ahmad Yama Shahab, som kallades Abu Uthman Al-Afghani, i Kobane. Han hyllades som martyr:
”Ännu ett lejon har återvänt till sin herre”, twittrade en IS-supporter tillsammans med bilden av den döde svenske 24-åringen.

Vid samma tid skrev en brittisk bloggare och jihadistfru som kallar sig Umm Khattab al-Britanniyyaa om hans död. Även hennes svenske make, en nära vän till Ahmad Yama Shahab, dödades i strid.
”Livet går vidare. Allvarligt, jag tror inte att jag träffat någon fru till en shaheed (martyr) som blivit deprimerad med tanke på belöningen. Det är en så stor ära som Allah skänker oss”, skrev hon enligt flera brittiska medier.

I en propagandafilm som publicerades i november förra året, men som spelades in under ramadan sommaren 2014, medverkar en rad svenska IS-terrorister, däribland Ahamad Yama Shahab. På filmen råder det ingen tvekan om varför han rest till Syrien:
– Vi har kommit efter strider där vi varit hårda mot kuffar, som Allah vill att vi ska vara. Det du behöver göra är att ta dig hit till en Islamisk stat under en armé, säger han på filmen.

När vi visar filmen för hans pappa bryter han ihop. Sonen berättade aldrig att han anslutit till IS.
– Han har blivit hjärntvättad, säger den förtvivlade pappan.

TV: Här uppmanar Lisas man fler att ansluta sig till IS

Ahmad och Lisa ska ha fått ett barn tillsammans, en son som nu är ett år gammal. Enligt uppgifter har hon gift om sig med en annan svensk IS-terrorist.

Fakta
Kvinnornas roll inom IS
Kvinnor spelar en viktig roll inom terrorgruppen IS. Till skillnad från exempelvis al-Qaida försöker IS etablera ett permanent samhälle och kvinnornas främsta uppgift är därför att gifta sig och fostra nästa generations medborgare.
I januari förra året började ett arabiskt dokument med titeln ”Kvinnor i Islamiska staten: manifest och fallstudie” att cirkulera på nätet. Texten är framtagen av al-Khansaa-brigaden, IS kvinnliga moralpolis, och dikterar bland annat att flickor kan gifta sig redan vid nio års ålder. Efter bröllopet ska kvinnan hålla sig gömd och beslöjad.
Informationen i manifestet stämmer dock inte helt överens med den propaganda som använts för att locka västeuropeiska kvinnor att ansluta sig till IS. De tillåts till exempel ofta att använda sociala medier och kan på så vis själva få roller som propagandaspridare och rekryterare av andra kvinnor.
– Varje dag publiceras omkring 100 000 IS-positiva tweets, och många av dem verkar komma från kvinnor som har anslutit sig till IS från västländer, säger den norska forskaren Mah-Rukh Ali vid universitetet i Oxford till BBC.

Vet du mer? Tipsa oss på granskning@aftonbladet.se

Databas_balk-2