ARTIKEL .04

Svenska barn tvingas
att bli IS-krigare

Av Kristina Edblom, Magnus Sandelin och Erik Wiman

I september förra året dödades en treårig svensk pojke i IS-kontrollerat område när han lekte med en sprängladdning.
Han var en av minst ett 40-tal barn från Sverige som tvingats till ett liv i terrorsekten.
Aftonbladet har tagit del av unika vittnesmål inifrån Syrien där barn får vapenträning och tvingas att se avrättningar och där kvinnor utnyttjas för sex.
– Det är en tillvaro präglad av våld och sexuella övergrepp, säger en av dem vi pratar med.

En pojke sover med en Kalasjnikov bredvid sig. En annan pekar med ett blygt leende mot en IS-flagga som hänger på väggen. En liten bebis sitter i sin mammas famn, klädd i kamouflagemönster med ett vapen liggande bredvid dem.

Vuxna män poserar med automatvapen tillsammans med sina små barn.
Ingen vet med säkerhet hur många svenska barn som befinner sig hos terrorsekten IS, men genom vår granskning känner vi till ett 20-tal. Enligt Yassin Ekdahl, kommittésekreterare på nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, kan det röra sig om minst dubbelt så många.
– Det är lågt räknat. Vi gör den bedömningen utifrån dem vi känner till som kommit tillbaka, och hur många unga kvinnor vi känner till som har rest.
De minsta barnen, som är mellan 5-10 år, blir en del av propagandan.
– De lär sig rabbla ramsor och sjunga lovsånger för IS och deras ledare.

I tidig ålder får barnen posera med vapen och lära sig att hylla IS. Det höjda pekfingret har kommit att bli det vanligaste tecknet för IS-anhängare.

I september förra året dödades en treårig svensk pojke. Enligt flera av varandra oberoende uppgifter lekte han med en sprängladdning som fanns i en bostad, uppgiften bekräftas också av forskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan.
Ytterligare ett barn ska ha skadats vid samma tillfälle.

Flera av de unga kvinnor som rest till Syrien för att gifta sig med IS-terrorister har fött barn där. Det är också deras främsta uppgift som kvinnor – att befolka kalifatet och fostra nästa generations jihadister.
Det finns också exempel på svenska kvinnor som rest ensamma till Syrien och tagit sina små barn med sig. I ett fåtal fall har hela familjer rest ner.
Sammanlagt känner vi till 20 svenska kvinnor, samtliga är mycket unga – den yngsta bara 15 år.
Många verkar ha drivits av en önskan att leva i ett muslimskt land där de kan vara sig själva. En stark tro på IS ideologi och idén om ett kalifat är också avgörande för de kvinnor som reser. Till skillnad från männen deltar de inte i strid.
– Jag tror att hon har lurats dit, hon visste inte vad hon gav sig in på. Hon var trött på att leva i Sverige som muslim med allas blickar på sig, nu vet jag inte ens om hon lever, säger pappan till en av kvinnorna – en konvertit – som rest till Syrien med sina barn.
Han vet inte mycket om deras nya liv.
– Hon brukade skicka bilder på barnen och skriva att allt var bra, nu har jag inte hört något på flera månader. Hon vet att jag inte gillar religioner över huvud taget, därför har hon inte delat så mycket med mig, säger pappan.
I likhet med samtliga släktingar vi har haft kontakt med den här hösten är han förtvivlad.
– Jag trodde att det skulle gå över, i stället har det bara blivit värre och värre. Hon tror att gud har skickat dem och att de kommer till himlen.

En av de svenska IS-anhängarna poserar med vapen och sin son.

UD har för närvarande två pågående fall med bortförda barn som tros vara i Syrien. En kvinna reste tillsammans med sin då tvåårige son till Syrien i augusti 2014. Hon har senare lagt upp bilder på sonen med vapen och IS-flagga. I Sverige är hon misstänkt för grov egenmäktighet med barn och har förlorat vårdnaden om sonen. Men barnet lever i dag med mamman i Syrien.
En annan pappa har fört bort sina två döttrar och tros befinna sig med barnen i Syrien eller Turkiet. Det sista han sa till barnens mamma, enligt domstolens handlingar, var att han tänkte resa till Syrien för att ansluta till IS och leva för gud. I bevisningen finns också bilder från mannens Facebook-konto där han tycks vara beväpnad tillsammans med flickorna.
Även han har förlorat vårdnaden och är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

Barnen i kalifatet hjärntvättas och fostras till att hata ”otrogna”.

Vittnesmålen inifrån IS-kontrollerade områden är få, bortsätt från den flod av skönmålande propaganda som till stor del sprids av unga kvinnor aktiva på nätet: Facebook, Twitter, Instagram och bloggar är viktiga redskap i rekryteringen av unga kvinnor till IS. De lockar med systerskap, en värld där muslimska kvinnor inte är förtryckta eller behöver försvara sin slöja och ständiga löften om paradiset.
Att kritisera eller lämna IS-terrorvälde är förenat med livsfara. Vi vet att allt fler nu önskar lämna Syrien, framför allt kvinnor och barn, men att det är mycket svårt. De senaste månaderna har en handfull kvinnor och barn återvänt bara till Göteborg, enligt personer med god insyn i deras situation har de lämnat ett helvete och kommer tillbaka svårt traumatiserade.
– De kvinnor som är gifta med en IS-krigare kan leva ett okej liv där, men för dem som blir änkor är det fruktansvärt. Det är en tillvaro präglad av våld och sexuella övergrepp, säger en av dem vi pratar med.

I vår granskning har vi unika vittnesmål inifrån IS självutropade huvudstad Raqqa. De är direkt skrämmande. Vapnen är ständigt närvarande, våldet och drönarattackerna likaså.
– Många kvinnor och barn har evakuerats från Raqqa till Mosul och andra säkrare platser, säger en källa.
En annan uppgiftslämnare berättar att de föräldrar som vill fostra sina barn till krigare brukar åka och titta på offentliga avrättningar tillsammans med barnen. Det finns en plats i Raqqa där otrogna får sina huvuden avskurna till barnens jubel.
En kvinna utan sin man är ingenting, har ingen talan. Ogifta kvinnor behandlas som hundar och blir hela tiden utnyttjade.
I december publicerade engelska The Guardian läckta dokument om hur IS ska styras. Där framgår svart på vitt att barn ska tränas till att delta i strid och bland annat kunna bemanna vägspärrar. Flera propagandafilmer från terrorgruppen bekräftar också att barn tränas med vapen och från tidig ålder fostras i IS terrorideologi.

 

Den svenske IS-jihadisten lever i Syrien med sina barn och förespråkar att barn tränas för strid. Alla bilderna i det här i reportaget har publicerats på sociala medier.

I den senaste avrättningsfilmen från IS framträder en fyraårig pojke, son till en brittisk kvinna som är änka till svensken Abdul Ghameed Abbas, iklädd kamouflagekläder och säger: ”Vi ska döda de otrogna där borta”.
Det är omöjligt att få hela bilden av hur de svenska barnen som lever i IS-fästen verkligen har det eller hur många som drabbats direkt av kriget.
I vår granskning har vi fått uppgifter om att minst ett par nyfödda barn till svenska kvinnor har dött i samband med förlossning eller snart därefter på grund av de svåra förhållanden som råder i de IS-kontrollerade delarna av Syrien och Irak.
Under hösten har vi hört flera exempel på kvinnor som velat lämna Syrien, men det beskrivs som mycket svårt. Ofta är de unga kvinnorna också bundna av lojalitet.

Hon ville komma hem och vi jobbade på det, men sen ångrade hon sig och nu har vi förlorat kontakten. Om de vaknar upp en dag och inser att det här är en sekt och att de är hjärntvättade – vem ska då fånga upp dem? Nära anhörig till en kvinna som befinner sig i Syrien med sitt lilla barn

En 15-årig flicka från Sverige uppges ha fött barn i höstas. Hon lämnade Sverige tillsammans med sin pojkvän och hennes anhöriga har desperat försökt att få henne hem till Sverige utan att lyckas.
I en videoinspelning säger pojkvännen att paret aldrig någonsin kommer hem till Sverige igen.
– Ni kan glömma henne.

Vet du mer? Tipsa oss på granskning@aftonbladet.se

Databas_balk-2