ARTIKEL .02

Friades – flyttade till IS-kontrollerat område

Av Kristina Edblom, Magnus Sandelin och Erik Wiman

Salar Mahmood, 28, friades från misstankarna om förberedelse till mord på Lars Vilks och fick 135 000 kronor i skadestånd från staten.
Några månader senare reste han utomlands med fru och barn.
Aftonbladet kan nu avslöja att han flyttat till IS-kontrollerat område i Syrien.

F

allet där tre män från Göteborg misstänktes för att ha planerat ett mord på konstnären Lars Vilks fick hösten 2011 stor uppmärksamhet i medierna. Polisens nationella insatsstyrka grep männen i Göteborg på tioårsdagen av terrorattentaten i USA den 11 september, efter att Säkerhetspolisen bedrivit spaning mot dem en tid. Misstankarna handlade om att männen, som vid gripandet var utrustade med knivar, planerade att döda Lars Vilks vid en invigning på konsthallen Röda Sten samma kväll.

Konsthallen Röda sten i Göteborg. Foto: Urban Andersson

Säpo hade bland annat kommit över anteckningar som en av de misstänkta – Salar Mahmood – hade gjort, och som kunde tolkas som att ett grovt brott planerades.
Efter gripandet fann man även avskrifter som han hade gjort från al-Qaidas nättidskrift ”Inspire” om jihad, och från Lars Vilks blogg. Han hade även dvd-skivor med föreläsningar som uppmanar till jihad av al-Qaidapredikanten Anwar al-Awlaki.
– Islam har en fredlig sida när det är fred som gäller och islam har hårdare sidor när det är hårt som gäller, svarade Salar Mahmood i förhör med Säkerhetspolisen på frågor om dvd-skivorna med Anwar al-Awlaki.

Konstnären Lars Vilks. Foto: Marcus Ericsson

Men han förnekade att han planerat mord på Lars Vilks, och hävdade i förhören att han inte ens visste vem konstnären är.

– Jag förstår inte vad grejen är. Jag vill inte skada nån, jag vill bara leva mitt liv och jag vill praktisera min religion i lugn och ro, det är vad jag vill göra.
Hovrätten konstaterade att Salar Mahmood vid den aktuella tiden ”haft ett visst intresse för våldsbejakande islamism”, och att de åtalade inte varit främmande för att använda de beslagtagna knivarna mot Lars Vilks.

Bevisen räckte dock inte för en fällande dom för förberedelse till mord, och de tre misstänkta släpptes.
De dömdes till dagsböter för brott mot knivlagen.
Säpo och åklagaren fick under rättsprocessen hård kritik i flera medier, bland annat Aftonbladet, för att ha gripit och åtalat de misstänkta på alltför lösa grunder.

 

Salar Mahmoods svenska pass.

I maj 2013 beslutade Justitiekanslern att Salar Mahmood skulle få 135 000 kronor i skadestånd av svenska staten för att ha suttit oskyldigt frihetsberövade under tre och en halv månad. JK konstaterade att han hade rätt till högre ersättning än normalt på grund av allvaret i brottsanklagelsen och för att han missade sin dotters födelse.
Fyra månader senare, i början av hösten 2013, reste Salar Mahmood utomlands. Ytterligare några månader senare, i december 2013, följde hans  23-åriga hustru, en kvinna som konverterat till islam, och deras två små barn efter maken.
Hösten 2014 blev det bostadsbolag i Göteborg som kvinnan hyrde lägenhet av uppmärksammad på att familjen inte bott där på nästan ett år, och kontraktet sades upp i början av 2015.
Till anhöriga har kvinnan sagt att de skulle på semester till Turkiet. Men eftersom de aldrig återvände har familjen svävat i ovisshet om var paret och deras två små döttrar verkligen befinner sig.

Aftonbladet kan nu avslöja att flera oberoende källor bekräftar att familjen i själva verket reste till Syrien och ska befinna sig i IS-kontrollerat område.

En syster till Salar Mahmoods hustru säger att hon har haft sporadisk kontakt med henne via telefonappen Viber, men aldrig fått några klara besked.
Familjen har hela tiden misstänkt att de befinner sig i Syrien.
– Alla tecken pekar på det. Vi får bara en massa bortförklaringar, säger systern.
Hon och föräldrarna är mycket oroliga.

Det är jobbigt, det känns som att hon blivit hjärntvättad

– Det är inte den människa som jag känner, detta är inte min syster. Och så tänker man på barnen, de har ju två små flickor, säger systern.

Säpo har varit i kontakt med de anhöriga och ställt frågor. De anhöriga vet fortfarande inte var familjen befinner sig. De är väldigt intresserade av tips från allmänheten, säger systern. Nu vill hon genom polisen låta efterlysa kvinnan som försvunnen.
– Hon har flera gånger sagt att hon ska komma hem, men det händer aldrig något. Och vi får inte komma och hälsa på. Det har bara blivit mindre och mindre kontakt, säger hon.

IS-terrorister i Syrien.

Salar Mahmood är född i Irak men kom till Sverige som tioåring. Han är dömd för en rad brott, bland annat har han avtjänat ett fängelsestraff för misshandel, försök till grovt rån och flera andra brott. Under det grova rånet som begicks 2005 knivhögg Salar Mahmood en man så svårt i magen att han fick livshotande skador.
I förhör och i samtal med Kriminalvården har Salar Mahmood uppgett att hans liv tagit en ny, bättre riktning efter att han började praktisera islam.
– Jag åkte fast och fick tre års fängelse innan islam, jag var inte en bra människa innan islam räddade mig och vägledde mig, berättade Salar Mahmood i polisförhören under Vilksmålet.

Den övervägande majoriteten av personerna i vår granskning av svenska jihadister i Syrien är tidigare helt okända av Säkerhetspolisen. Men Salar Mahmood är inte den ende där det sedan tidigare funnits misstankar om kopplingar till terrorism.

Otman El Khamlichi.

Mirsad Bektasevic dömdes för terrorbrott i Bosnien efter att 2005 ha gripits i Sarajevo. Enligt domen planerade han ett självmordsattentat. Den svenska säkerhetspolisen hittade ett testamente där han donerade alla sina pengar till Al-Qaida i hans lägenhet i Kungälv.
• Billé Iliyas Mohammed åtalades för stämpling till terroristbrott i Somalia och dömdes 2010 av Göteborgs tingsrätt. Men domen ogillades i hovrätten och han och hans medåtalade friades.
• Otman El Khamlichi begärdes 2010 utlämnad till Marocko på grund av delaktighet i terrororganisation.

Fakta
Vilks-målet
Sahlar Mahmood var beväpnad med kniv när han greps tillsammans med tre andra män i centrala Göteborg den 11 september 2011. Samma dag utrymdes konsthallen Röda sten under Älvsborgsbron.
Han och två av de andra gripna männen misstänktes först för terrorbrott, men åtalades senare för förberedelse och stämpling till mord.
Målet var konstnären Lars Vilks – känd för sina kontroversiella teckningar av profeten Muhammed i form av en rondellhund.
Enligt åklagaren skulle attacken ske i samband med konstbiennalen på Röda sten, där Lars Vilks enligt plan skulle ha deltagit i samband med invigningen.
Men bevisen räckte inte till en fällande dom. Männen friades av både tingsrätt och hovrätt. De tilldömdes senare skadestånd för tiden de suttit frihetsberövade.

Databas_balk-2

Vet du mer? Tipsa oss på granskning@aftonbladet.se